Mark heeft de diagnose (dit is vast komen te staan nadat Mark 7 maanden 1996 in de Cruquiushoeve opgenomen was geweest) een hamartoom (goedaardige woekering) bij de hypothalamus. Hierdoor heeft Mark zogenaamde gelastische aanvallen of wel lachaanvallen in vele vormen, zoals lachen, dwangmatige handelingen en vele geluiden maken. Hier was in 1996 niets aan te doen! Maar in januari 2005 is Mark stereo tactisch bestraald (radiochirurgie) in het VUMC in Amsterdam. Dit na ongeveer 1,5 jaar onderzoek. Bedoeling is om de aanvallen te reduceren d.m.v. deze bestraling, het weefsel (hamartoom) te doden of wel te laten afsterven.

De hypothalamus is een onderdeel van de hersenen. Volgens sommigen maakt het deel uit van het limbisch systeem maar volgens anderen is het deel van het diencephalon. Het ligt onder (hypo) de thalamus. Gedurende de evolutie is het niet of nauwelijks veranderd.

De hypothalamus is opgebouwd uit drie delen te weten:

Bijna elke regio van het cerebrum staat in contact met de hypothalamus. Hierdoor is de hypothalamus betrokken bij alle aspecten van de emotionele, reproductieve, vegetatieve, endocriene, hormonale, viscerale en autonome functies en heeft doorgaans een regulerende functie. Het reguleert bijvoorbeeld:

De hypothalamus zorgt voor een groot deel voor homeostase. Ook speelt de hypothalamus een rol bij de drie kerngedragingen te weten:

Het limbisch systeem is een groep hersenkernen die betrokken zijn bij verschillende emoties zoals agressie, angst en genot. Ook spelen deze kernen een rol bij het geheugen.

Het limbisch systeem bestaat onder andere uit:

Het limbisch systeem is een van de oudste delen van de hersenen (evolutionair gezien).

 

De thalamus is een belangrijke hersenkern. De meningen verschillen over tot welk hersendeel het behoort. De meesten zien het als een onderdeel van de voorhersenen, samen met de hypothalamus en het limbisch systeem. Het is een, evolutionair gezien, zeer oude hersenkern.

 

Opbouw en functies

De thalamus wordt meestal beschreven als het schakelstation voor de grote hersenen. Een groot deel is ook selektie voor het geheugen. Hier passeert alle zintuigelijke informatie voordat het wordt doorgestuurd naar andere hersendelen. Zo treedt het dus op als filter voor de prikkels van binnen (je eigen lijf) en buiten. Wat belangrijk is wordt uitgesorteerd en naar de cortex gestuurd, waar het in het geheugen wordt opgeslagen of doorgestuurd naar relevante gebieden (bijv de speldenprik naar de gevoelsschors). Alleen de geursignalen maken deze omweg niet. Ze gaan rechtstreeks naar het reukcentrum in de hersenschors. Dat zegt veel over het primair belang van geursignalen: eenmaal herkend (en geformatteerd) door de receptoren in de reukcellen, worden ze zonder omwegen naar de dichtstbijzijnde locatie gestuurd zodat de hersenen direct kunnen reageren in gevaarsituaties.

De thalamus is een schakelstation tussen de grote hersenen en de kleine hersenen èn tussen de hypothalamus en de grote hersenen. Er zijn eigenlijk twee thalami, in elke hersenhelft één. Bij 70% van de mensen zijn ze met elkaar verbonden.

De thalamus is opgebouwd uit verschillende kernen van zenuwcellen. Er zijn veel verschillende manieren om de opbouw van de thalamus te bekijken, hier is gekozen voor een minder ingewikkelde. De functie van de thalamus is zelfs bij wetenschappers nog niet volledig duidelijk.